poniedziałek, 21 stycznia 2013

żelazo

Warto wiedzieć, że istotnym czynnikiem zwiększającym wchłanianie żelaza  w jelicie cienkim jest witamina C, a także kwas foliowy:) 

Do składników diety zmniejszających w istotny sposób wchłanianie żelaza należą natomiast: błonnik pokarmowy, produkty mleczne, duża ilość tłuszczów w diecie, picie dużych ilości kawy czy herbaty.

  •  Nie popijajcie nigdy preparatów żelaza herbatą, bo zawarte w niej taniny tworzą  z żelazem nierozpuszczalne i niewchłanialne kompleksy.
Pamiętajcie również, aby preparatów żelaza nie łączyć z innymi składnikami mineralnymi (tj. wapń, mangan, cynk) a także nie zażywać ich równocześnie  z popularnymi preparatami wielowowitaminowymi typu Centrum czy Vigor, bo zmniejsza się wtedy wchłanianie żelaza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz